“Een bijzondere setting, intrigerende klassieke zaal met tafels op de kop. Merels speech was een evenwichtige combinatie van strakke vorm en intimiteit. Gaaf, als de aandacht die eraan besteed is zo echt voelt.”(Hein Duijnstee, Founder & Creative Director Stordes)

“Vond je presentatie/performance top – zowel qua inhoud als qua uitvoering! Was genieten – nogmaals thanx voor de uitnodiging!” (Rene Witzel, Managing Director @JCDecaux The Netherlands)

Elk jaar zijn we met De Grote Beweging Nieuwjaarsborrel te gast bij een inspirerend bedrijf met impact op de toekomst van de stad. Na respectievelijk De Gezonde Stad en Benthem Crouwel Architecten stelde dit jaar Oscar Kneppers, founder en CEO van Rockstart, zijn balzaal ter beschikking als podium voor De Grote Beweging Nieuwjaarsborrel. Vast onderdeel van De Grote Beweging Nieuwjaarsborrel is een

Nieuwjaarsspeech waarmee ik als Algemeen Directeur de visie van de desbetreffende gastheer- of vrouw op de toekomst van de stad verbeeldt.

Ter voorbereiding op de speech ga ik al wandelend met Oscar op zoek naar zijn verbinding met de stad. Op het Koningsplein vraag ik Oscar of er in al dat start-uppen, in dat steeds opnieuw beginnen niet ook een soort doodsdrift schuilt, “Ja”, antwoordt Oscar en pinkt een traan weg terwijl we elkaar recht aan blijven kijken. Oscar vertelt hoe hij zichzelf een aantal jaar geleden na het vieren van een grote overwinning met Rockstart terugvond, liggend op het asfalt voor het Centraal Station met een bloedsmaak in zijn mond. Dit nulpunt bevrijdde hem van alle verwachtingen. Hij voelde een grote rust en bezag alles met nieuwe ogen. Ik vraag Oscar hoe deze ervaring verbonden is aan zijn visie op de toekomst van de stad. Oscar antwoordt dat het eerste wat hij zou doen als hij de stad zou mogen start-uppen, zou zijn de stekker uit de stad te trekken om zo met z’n allen tegelijkertijd opnieuw te beginnen, opnieuw te kijken naar de stad en al haar mogelijkheden.

Op de ochtend voor de Nieuwjaarsborrel bel ik Oscar. De speech die ik heb geschreven is een dialoogspeech geworden en ik vraag Oscar om deze samen met mij te performen. Kort nemen we de volgorde van handelingen van onze Nieuwjaarsperformance met hem door. Meer dan een soort grid is het niet. Wat er precies gaat gebeuren weet Oscar niet. Hij weet niet wat ik “over” hem geschreven heb en wat ik hem ga vragen.

Voordat de eerste gasten, klanten en partners van zowel Rockstart als De Grote Beweging, de mooie oude balzaal aan de Herengracht betreden, ijsbeert Oscar voor de grote houten deuren en zegt; “Ik geef me helemaal over Merel, ik geef me helemaal aan jou over, jij bent in charge”. Later op de avond vertelt Oscar hoe bijzonder het voor hem was, zich met de Nieuwjaarsperformance binnen zijn eigen bedrijf zo kwetsbaar te kunnen opstellen, en zich op een andere manier te laten zien.

Die opmerking is voor mij van grote waarde, het is een van de kwaliteiten die ik met mijn bedrijf De Grote Beweging probeer te bereiken, namelijk de directeuren van bedrijven met impact op de toekomst van de stad middels een event, vanuit een ander perspectief binnen hun eigen bedrijf te laten performen, waardoor werknemers en klanten de directeur en zijn verbinding met zijn bedrijf en de stad, op een inspirerende en andere manier te kunnen ervaren. Uit dit hernieuwde contact, waarbij de directeur voor even zichzelf “speelt”, kan een nieuwe manier van spreken tot stand komen, die nieuwe ideeën, verbindingen en producten oplevert.
Na de Nieuwjaarsspeech neemt Oscar de gasten van de ene naar de andere wenteltrap mee naar het dak. Van te voren hadden we bedacht dat Oscar tijdens deze tocht over zijn bedrijf zou vertellen, maar eenmaal boven aangekomen besluit Oscar de lichten in het torenkamertje niet aan te doen, zodat de gasten niet door de reflectie op de ruiten zichzelf zien maar de stad. De gasten gaan op de tast naar binnen, het valt stil, iedereen kijkt uit over de stad en Oscar besluit niets meer te hoeven zeggen.

Fotografie: Calle de Hoog